Sepon lentävä sirkus

Ensimmäinen

 

Nyt on ravintobloggaukselle hyvä päivä sillä väännettiin käsityönä laskujen mukaan siinä tuhat lihapullaa ja taatusti vetävät vertoja mummon lihapullille!

 

Kerron omista ravintoperiaatteista ja myös eettisistä arvoista jotka kuuluvat minun filosofiaani, puhun nyt omista arvoistani enkä siitä mitä työssäni teen koska se on asia erikseen. Olisihan se mukava joku päivä niitä töissäänkin noudattaa mutta nyt siis tehdään ravintolaruokaa niiden arvojen mukaan.

 

Ihan ensiksi eettisiä periaatteita noudatan kaikessa jossa voin. Mitä sitten tarkoitta voiminen? Kaikesta raaka-aineesta ei voi varmuudella alkuperää tai tuotantoprosessia tietää mutta apua on valtavasti netti pullollaan ja niitä on hyvä etsiä...itse kunkin. Aivan loistavana apuna on saitteja kuten "kemikaalicoctail".THL ja Ravintotieto suoltavat valitettavasti tietoa jonka jäljet johtavat sylttytehtaalle, eli ruokasuosituksia tekevät ihmiset jotka istuvat mm. Suomen sokerin tai Valion hallituksissa ja myös sitten ravintosuosituslautakunnissa. Vankkaa tietoa löytyy myös ihan Antti Heikkilän blogeista, Antti on lääkäri joka tuo julki olemassa olevia tutkimuksia vaikka "virallinen" puoli jaksaa jankuttamalla jankuttaa ettei A. Heikkilällä ole mitään tutkimusta kirjoituksiensa tueksi ja tämä on juuri päin vastoin!

 

Esimerkki eettisyydestä, käytätkö vanilliinisokeria? Vanilliini tehdään erilaisista kemikaaleista mutta myös esimerkiksi majavan rauhasesta saadusta eritteestä joka tarkoittaa sitä että majava surmataan jonkun aromin vuoksi! Mutta ei se enää muuta tilannetta vaikka käyttäisit vaniljasokeria sillä en ole löytänyt vaniljasokeria johon ei olisi vanilliinia sekoitettu. Jos haluat puhdasta vaniljaa niin sinun on ostettava vaniljatankoa. Sen maailmanmarkkinahinta on nyt juuri kova mutta jos sinä tai ystäväsi käyvät espanjassa niin siellä Mercadonan maustehyllyn alimmalla hyllyllä on tanko, n.euron hintaa/2kpl.

 

Itse en käytä viljaa, sokeria, perunaa, kasvisrasvoja enkä eineksiä. Minulla on kakkostyypin diabetes, paremminkin metaboolinen oireyhtymä jonka alkujuuri on korkea sokeri/keskivartalon lihavuus. Myös ihmiselle jolla ei näkyvää keskivartalolihavuutta ole voi kehittyä nämä sairaudet, nykyään puhutaankin II-tyypin diabeteksestä epidemiana, niin kun se onkin, "muotisairaus" ja itse aiheutettu. Aiemmin mainitsemaillani syötävän rajoittamisella sokerini ovat melkeimpä normaaleissa arvoissa terveeseen ihmiseen nähden. Sokeri on myrkky! Ihmisen tarve on palasokerin verran vuorokaudessa ja sen tuottaa haima, kaikki muu on veren kaivamista nenästä! Sokeri myös koukuttaa mutta helpompi se on silti lopettaa kun tupakointi, molemmat olen tehnyt!

Einekset puolestaan ovat täyttä roskaa, teollisessa prosessissa tapetaan ruoan ravinto ja ravintoarvot ja sitten niitä koitetaan lisäaineilla saada näyttämään ja maistumaan sille kun pitäisi mutta kyllä eines on eines! Ja niitä syödessä lappaat kemikaalia kitusiisi. Kaikkein pahimpia tuotteita ovat kaikki light, eli kevyt tuotteet, niistä on poistettu maku, elikäs rasva ja sitä palautetaan tai siis koitetaan palauttaa milläs muulla kun sokerila! Sokereilla pakkausselosteessa on laskujeni mukaan reippaasti yli 20 muotoa mutta sokeri on sokeri. Toinen maun vahvistaja/palauttaja on se umami, eli glutamaatti.Sen on kiistatta todettu aiheuttavan sivuoireita kuten huimausta ja päänsärkyä, myös rottien syöpäkuolleisuus on kiistaton, miksei sitten ihmisen. Lähes joka ikisessä eineksessä sitä löytyy, pääasiassa nimilla natriumglutamaatti, aromivahvenne, tärkeä koodi on E621, muutkin 600-sarjan koodit ovat pahoja.

 

Tässä minun pääperiaatteeni syömisen suhteen, painotan vielä sitäkin että ravintorasvoina käytän kylmäpuristettua oliiviöljyä, kylmäpuristettua kookosöljyä ja voita, en muuta! Ja päinvastoin kun ravintosuosittelijat väittävät niin kyllä ne eläinrasvat ja punainen liha on poikaa. 

 

Näin olet sinäkin lukenut ensimmäisen blogin, kiitos siitä!

Kiekkohuumaa

Kuumana käy playoffsit ja aamulla työmatkalla tulvahti muistot mieleen ajalta kun olin huoltajana Karhu-kissoissa, joukkueen pelatessa jääkiekkoliiton ylimmällä sarjatasolla eli tuolloin 1 divisioona, oli se välillä Fazer-liigakin. Joulutauolla 1995 toiminta loppui edustusjoukkueelta maksurästeihin.

 

Tuohon hommaan ajauduin sattumalta, aluksi tarkoitus oli pukea karhu-puku päälle ja luistella kotiotteluiden erätauoilla Ka-kin maskottina mutta aika pian kysyttiin josko huoltohommat kiinnostaisi ja kun aikani mietin niin aloin sitten tekemään työtä käskettyä ja jo tässä vaiheessa iso iso käsi Lillforsin Penalle kärsivällisyydesta. Penalta opin luistin huollon kädestä pitäen ja muut hommat aikalailla seuraamalla, aluksi ajattelin että en opi tätä ikinä, sitä ei kukaan käsitä paljonko homma vaatii, varsinkin pelipäivinä!

 

Penalla on oma yritys Sanomalan laitteiston huollossa ja sen lisäksi oli siis Ka-ki:n huolto mutta myös, siihen aikaan ikäkausi maajoukkueen huolto, myöhemmin sitten miesten maajoukkueen huolto. Ja homma kun siirtyi Ka-kissa minulle niin Penan kuorma hieman keveni. Myöhemmin sain muutamia niksejä maajoukkueen huoltajalegendalta Erkki "Neka" Haapaselta + tarinat maajoukkueen ajoilta, ne kun saisi kansiin :)

 

Silloin Helsingin jäähallilla oli vielä HIFK, Jokerit ja siis Karhu-kissat ja vaikka tietysti asiat jotka tapahtuivat, jäävät niiden seinien sisälle ja tietenkin muistoihin mutta sen sanon että vaikka peleissä kilpailtiin niin kyllä koko jäähallin porukka, joukkueiden lisäksi vahtimestarit, keittäjät, kokit, hallimestarit, varustekorjaajat ja yhtälailla hallin iso päällikkö Harry Bogomoloff, oltiin yhtä perhettä. Hallin ravintolasta on pakko kertoa että ruoka oli aivan superhyvää ja mm. kun Teemu Selänteeltä kysyttiin lempiruokaa niin Teme sanoi että stadin hallin pasta garbonara ja voin sanoa että pelaajat söivät pastoja aivan sairaita määriä, se kun oli hiilaritankkaus ennen matsia. 

 

Niin kun sanoin tuossa niin valtava muistotulva pamahti ajatuksiin noita aikoja muistellessa, pelaajat oli kun omia poikia. Täysiä päiviä hallilla tuli 6-7 päivää viikossa, pelaajat treenasivat joka päivä muutaman tunnin jäällä ja sen lisäksi kuntosalilla kuka kuinkakin paljon. Huolto sen sijaan käytti sen päivän mm. varustekorjauksissa, luistimien teroituksissa, pyykin pesuissa, reissuvehkeitä pakatessa (matkaan aina teroituskone, teippilaatikot, lääkärinlaukku, mailakassi, se oli kevyt kun mikä :) 22 pelaajan mailatx2, huoltopakki jossa varaosat kypäriin, luistimiin, ompeluvehkeet (kyllä, bussimatkalla ompelin yleensä hanskojen kämmenosia ne kun aina kuluivat puhki). Ka-ki:n pelaajat teroituttivat "putkia", niin kuin luistimia kutsuttiin, hyvin vaihtelevasti, lääninsonni Jonny Bärlund(en kerro mistä nimi tuli) kerran kaudessa, joku ehkä päivittäin, joku maalivahti oli todella tarkka "urasta", eli terässä oleva ura on maalivahdin luistimissa aivan erilainen kun kenttäpelaajan, lisäksi kun terä muotoillaan niin suoran osuuden paikka terässä riippuu onko pelaaja hyökkääjä vai puolustaja ym ym. 

 

Valmentajana oli Jari "Kaakku" Kaarela kun tehtävän otin vastaan, Kaakku oli tehnyt reissun myös pohjois-amerikkaan ja vielä siten että hänellä ei tuolloin agenttia ollut vaan Kaakku oli pakannut kamansa ja lentänyt amerikkoihin ja sanonut "a mis sie tarviit hyvää mokkea niin tässä olisi", nyt sitten juttu mikä on epävarma mutta jutun mukaan Kaakku olisi ollut ensimmäinen suomalaismokke joka pelasi ylhäällä?!? Kertokaa joku jos tiedätte. No, kyllä Kaakulle oli amerikan mentaliteettiä valmennuksessa mielestäni ja pidin hänen tyylistään. Reissuun kun lähdettiin niin hallilla bussissa kun lähtöaika koitti, Kaakku kysyi:"onko veskarit? On kuului ja silloin Kaakku sanoi mentiin. Kerran Tampereen reissulle lähtiessä Laaksosen Tomppa(myöhemmin kiistelty jääkiekkotuomari) oli joutunut viime tipassa menemään ns. rieskalle ja koska tiesi että Kaakku ei lähtöä venytä niin kiireesti juoksi bussiin...ja ajallaan...ainoa vaan että Tampereella huomattiin että varustekassi puuttuu ja Tomppa muistelikin että taisi jäädä huoltokopin eteen, olen sitten luukkuvahtina...ja siinä se kassi oli vielä kun illalla palattiin :) Tomppa muuten luki siihen aikaan tekussa insinööriksi ja oli muuten ainoa kerta ikinä kun luukkuvahti luki luukkua hoitaessaan myös kokeisiin!!!

 

Kaakku kun suoritti supervalmentajalisenssin niin pomppasi siitä sitten liigaan ja myöhemmin Venäjälle sikälaiseen liigaan, Kaakku mm. teki Ari Sulanderin kanssa erään kevään playoffseissa valmennustyötä ja Sulo vetikin mestaruuden arvoiset pleijarit. Kun sitten kysyin Kaakulta että mitä Sulon kanssa teit niin Kaakku sanoi että lähinnä juttelin. Itse olimme Ka-kin kanssa myös putoamis-sarjassa ja viimeiset ottelut olivat eräänä lauantaina Kajaanin palloa vastaan ja sunnuntaina Kuusamon pallokarhuja vastaan ja systeemi oli että kun Kajaanissa voitetaan niin Kuusamossa ei ole niin merkitystä ja niin kävi että hirmu kiivaan matsin pojat Kajaanissa hoitivat ja sunnuntaina sitten Kuusamoon, Ismo Lehkonen oli mukana, lähinnä Veli-Pekka Kinnusen kaverina, Vellu oli Kaakun apuvalmentaja, Vellu muuten on se "pieni" vpk kun eräs Porin piru on se iso VPK, miettikää kuka mutta joskus nää koot on triviana. No, Ismo oli käynyt moikkaamassa Pa-ka:n kopissa ja tuli Kissojen koppiin ja kertoi että kova on siellä uho päällä, Ka-ki kaatuu kun ne on ihan poikki. Mainittakoon että Pa-ka:n mokke oli ollut Kaakun valmennuringissä jossain vaiheessa. Meidän äijät meni jäälle vain pitämään hauskaa ja voitettiin muistaakseni 11-2, voi olla että ei juuri näihin lukemiin mutta pojat "tanssivat kaksinumeroiset" kuten siihen aikaan sanottiin. Ja Ka-ki siis pysyi sarjassa. Jäimme muutaman pelaajan kanssa Kuusamoon näistä yhden tutun mökille, kävimme muuten lentokentällä siirtämässä paluuta aina vaan uudestaan kunnes Finnairin virkailija sanoi että huomenna sitten lähdette koska tähän lippuun ei mahdu enempää korjauksia.

 

Olisihan näitä tarinoita moneksi sivuksi mutta tässä pieni sipaisu muistoista, Ka-ki pysyvästi sydämessä ja tämän voi päättää tunnettuihin sanoihin "aika velikultia" <>

Dietti vai ruokavalio

Jäi soimaan päähäni poikani kanssa käydyssä keskutelussa se kun hän mainitsi miten heikoilla ihminen voi olla ymmärtäessään jonkin seikan väärin. Tässä tapauksessa oli kyseessä vhh, eli vähähiilihydraattinen ruokavalio. Ihmiset ovat omaksuneet ja ymmärtäneet asian niin täysin väärin että ruokavalio on supistunut kananmuniksi ja pekoniksi ja se on todellakin pielessä! Vhh:n nimitti Antti Heikkilä sen nimenomaan nimellä vähähiilihydraattinen, kokonaisvaltainen ruokavalio ja siihen kuuluun todellakin paljon kasviksia, kalaa, lihaa...varsinkin punaista lihaa niin vähän paistettuna kun mahdollista vaikka virallinen puoli rajaa käyttöä max 500gr/viikko.

Vhh ei siis ole dietti! Se tulee omaksua ihan ensin, oli valitettavaa kuulla että ihmiset todella nappaavat siitä vain osia sillä ruokavalio on täydellinen vain kun sen omaksuu kokonaisena. Ruokavalion idea on että aamuisin nautitaan 0 gr hiilihydraattia ja sen jälkeen hiilihydraattia nautitaan 40-80gr päivässä jaettuna aterioiden kesken. Ja siinä nollaaamiaisessa on todellakin muutakin kun munaa ja pekonia! 

Kuten juustoa (paitsi kevyt taikka tuorejuustoa) munia, kalaa, rasvaa (voi, oliivi ja kookosölyt) siipikarjaa, äyriäisiä muun muassa. Sitten päivän mittaan kasviksia, lista on saatavana mutta puoli litraa raakoja ja 1/4 keitettyä tai sosutettua kasvista sisältää 6gr hiilareita.

Huomioi myös että hedelmät on aikamoinen sokeripommi ja vaihtamalla ne edes marjoihin on tilanne paljon parempi!

Listan ruoka-aineista saa kyllä, en kirjoita tähän sen enempää niistä.

Raakaraasteet ovat loistavia syötäviä ja maitotuotteista turkkilainen jugurtti(oma ykköseni), kerma, kirnupiimä, viili ja Mascarpone-juusto

Nyt joku sanoo että jäbä puhuu ristiin! En puhu, ei pidä sekoittaa aamiaista muihin aterioihin. Minä olen huomannut että aamiainen on tärkeä, toinen virhe mitä teemme on se että nautimme aamiaisen turhan aikaisin! Kunnon aamiainen n. klo 9.00 aikaan pitää kylläisenä iltapäivään saakka.

 

Tietysti ravintoasiat ovat omavalintaisia asioita, itse olen saanut vähennettyä sokerilääkitystä jo paljon ja se tekee myös hyvän olon kun huomaa vaikutukset ja sen että pystyy itse vaikuttamaan asiaan, vieläpä kaikkein eniten. Ainoa "sota" on oman lääkärini kanssa, hän kun väkisin syöttäisi kolestrolilääkitystä vaan tekee turhaa työtä! 

Ollaan taas vuodessa siinä vaiheessa että maa tarjoaa parastaan. Hinnat alkavat olla kohtuullisia ja ostoskassit kannattaa täyttää kotimaisella kasviksella. Lähes kaikki saatavat tuotteet ovat "varhaisvaiheessa", kumma nimitys mutta olkoon sitten niin. Saatavana sipulia, porkkanaa, perunaa ja salaatit, myös ensimmäiset mansikat lienevät myynnissä.

 

On tietysti hieman myöhäistä ottaa esiin muutama herkku, nimittäin maa-artisokka ja mustajuuri. Molemmat tosin korjataan syksyllä ennen kun maa routaantuu, ainakin mustajuuren voi jättää myös talvehtimaan ja korjata keväällä. Erilaiset mukulat ne myös ovat siinä mielessä että maa-artisokka pärjää vähällä kastelulla, pärjää siis tänäkin kesänä, mustajuuri taas on tarkka kastelusta. Mutta molemmat superherkkuja, ainakin minulle.

 

Saapa nähdä miten kuivuus vaikuttaa sadon määrään ja sitä kautta tietenkin hintaan. Mutta kaikesta huolimatta, kannatetaan suomalaista viljelijää ja jätetään mielummin ne ulkomaalaiset nahistumaan ja nautitaan kotimaiset tuoreena ja raikkaana!

 

Mökeillä toki grillataan sitä lihaa ja makkaraa mutta mitä jos käytettäisiin loma-ajastamme kalastamisen nautintoon. Eikä hyljeksitä mitään kalaa "roskakalana" sillä se särkikin on loistava kala esimerkiksi murekepihviksi vaikkapa hauen kanssa kimpassa, myös loistava valmistettuna lasimestarin tapaan, eli se liemihän on helppo muistaa: 1 osa vettä 1 osa väkiviinaetikkaa 1 osa sokeria, mausteiksi käytännössä mitä vaan mistä pidät. Särki näyttelee myös suurta osaa järvien rehevöitymisen suhteen ja sitä on erittäin viisasta korjata pois. Toinen kala joka tuntuu olevan epäsuosiossa on hauki, kun mielipiteitä kuuntelee niin ruodot tuntuvat olevan se ärsyke. Uskon että y-ruoto on on useimmin kysymyksessä. Sitä ei ole vaikea poistaa mutta jos tuntuu ettei suju niin riesasta pääsee myös ajelemalla fileet murekemassaksi, myös hauki on loistokas kaveri murekepihvinä. Se miksi tässä nyt murekepihvejä mainostan on juuri niiden helppous ja hyvä maku tietenkin. Omia vakiosuosikkejani ovat savusiika ja kuha walewska, iki suosikki, kumpa saisikin tryffeleitä sopuhintaan, siinä mielessä tulee taas espanja mieleen, kas kun siellä Mercadonan maustehyllyn alimmalla on purkki tryffeliä, okei, ei parhaita mutta ihan niille maistuvat eikä lompakko vallan tyhjene.

 

Myös terriini lohesta ja hauesta on kaunis ja hyvän makuinen, siis kerros haukea, kerros lohta, kerros haukea. Siihen etukäteen valmistettua uunisitruunaa koristeeksi, sen valmistat latomalla sitruunaviipaleet laakeaan vuokaan ja laittamalla sokerilla maustettua lientä niin että viipaleet peittyvät, ne pidetään sitten suht kovassa lämmössä kunnes neste on haihtunut. Sairaan hyvää! Älä sokeroi kuitenkaan siirapiksi asti!!!

 

Tälläisiä mietteitä, muista pitää lautasella salaattia, tomaattia ja kurkkua. Äläkä kostuta niitä kaikilla E-koodilitkuilla joita kutsutaan salaattikastikkeiksi, tee itse! Ainakin vinaigreten osaat tehdä, hyvää oliiviöljyä ja punaviini/valkoviinietikkaa, suolaa ja pippuria.

 

Hyvää kesää tietenkin kaikille ja toivotaan kaunista juhannuskeliä!

Hellettä piisaa

 

 

Kirjoitetaan välillä blogiakin ettei ihan tyhjäkäynnillä olla, porukka pian luulee  että unohtuneet koko nettisivut. Ei sentään mutta kyllä lämmin keli jo hieman tän ikäistä purasee mutta en menisi moittimaan! Itse olen ehdottomasti kesän lapsi!

 

Joitakin tuntuu painavan vielä kovemmin ja kiukku saattaa tulla pintaan mutta ollaan ymmärtäväisiä, olemme kaikki erilaisia! 

 

Töissä kyökin puolella on ollut hyvä fiilis ja huumori kukkii, hiljasta on niin kun heinäkuussa vain olla voi mutta sen parempaa tehdään ;) Meidän sloganhan on "hyvää yritetään mutta priimaa pukkaa". Aivan mahtava on taas satokausi ja tuoreet tuotteet, se takaa rehdit, raikkaat maut! Ja meidän leipomon puoli pukkaa aina vaan nätimpää ja herkumpaa tuotetta(arvatkaa meinaako näpit pysyä irti).

 

Ilmatieteen laitos ennustaa kovahkoa ukkosta viikonlopuksi mutta sitten taas helle jatkuu. Inhottavaa on se että kuivuus mokoma tekee toisen huonon kesän peräkkäin tuottajalle ja se myös heijastunee tuotteiden ensi talven hintoihin mutta pidetään omasta kiinni sitä suuremmalla syyllä etteivät tuottajat vallan joudu uppeluksiin!

 

Tiedän että se kotimainen on hinnakasta, paikoin tuntuu todellakin kovalta mutta meillä satokausi on kohtalaisen lyhyt niin tuottajan on tili koitettava tehdä. Mutta kun puhutaan kotimaisesta tuoreesta tuotteesta niin ei sitä makua tuontitavara pese eikä tule pesemään, pohjoisen taivaan alla maa on rikasta ja ravinteikasta. Ja mahtavaa on se että luomutuote alkaa pikkuhiljaa olla muutakin kun hunajaa maksava sana ja myös kuluttajien vaatimuksesta eettiset seikat paranevat päivä päivältä vaikka liikaa ja liian usein sitä ikävääkin tarinaa tulee julki.  

 

Kävin napsimassa nokkosia ja keitto valmistui ja lettuja luvassa tänä viikonloppuna. Jos itse nokkosia keräilet niin muista pari tärkeää seikkaa, älä kerää niitä käymälöiden tms paikkojen läheisyydestä, älä esim. koiratarhojen tai niiden ulkoilureittien varrelta. Ryöppää nokkoset heti mutta muista vain ryöpätä, tyhjää hommaa kerätä kasvia ja keittää se sitten tyhjää sisältäväksi lehtikasaksi, eikö niin.

 

Itse olen myös sukellusretkellä villiyrttien maailmaan, olisi ollut kurssikin mutta työkiireiden takia en sitten ehtinytkään mutta menee se näinkin, saitilta suomen luonto/villiyrtit saa hyvää tietoa ja mobiili appi heiltä on nasta apuri. Maksaa kolmisen euroa mutta ei minusta paha ja on hyvä apu. Itse opettelen niin että otan aina pari kasvia "luokalle" ja alan kokeilevaa keittiötä.

 

Kallioimarre eli mesijuuri on todella mahtava tuttavuus, käy makeisiin ja suolaisiin ruokiin ja sitä voi poimia vaikka keskellä talvea! Piharatamo myös on kliffa kasvi ja toimii rohtonakin! Toimii laastarina ja nopeuttaa kuulemma haavojen paranemistakin. Olethan muuten smoothieta tehdessä muistanut aina sen vihreän sen sekaan? Vaikka usein kuulemani mukaan tehdään makeita pirtelöitä niin se vihreä osa olisi erittäin tärkeä osa tuota nykymuodikasta villitystä ja toinen tärkeä, siis itse käytän aina smoothiessa, on avocado, sen sisältä öljy ja muut ravinteet on sitten täyttä superfoodia!

 

Tässäpä juttua vapaapäivän ratoksi, sulle ja mulle :) Loistavaa alkavaa viikonloppua, ollaan ihmisiksi!

 

 

Allergiaa vai...

Markus Maulavirta ja Henri Alen aloittivat keskustelun joka on poikinut sieltä täältä kolleegoiden postauksia ja otanpa osaa itsekkin. 

 

Nythän puhutaan siis ruoka-aineallergioista jotka ovat aina olleet yksi työtä vaativa seikka mutta tänä päivänä allergioitten määrä on aivan uskomaton, me olemme jopa ilmoittaneet että nyt on niin paha moniallergia ettemme tilausta tehtäväksemme sillä turvallisuutta emme voi taata, keittiömme on ruoanvalmistustila jossa käyttämillemme raaka-aineille emme aseta rajoituksia ja näin jäämiä voi olla melkeimpä mistä vaan, muuten yhdyn herroihin Maulavirta Alen siinä että vaativan työn myös me teemme valmistaessamme allergikoille gluteenittomia, tomaatittomia, sipulittomia, porkkanattomia ja vaikka mitä tomia mutta kuten sanottu, kassassa ne eivät näy.

 

Ystäväni Mari Impola on törmännyt samoihin asioihin, mikä yllätys alalla :) Hän heitti loistavan kysymyksen: luoko nykyinen hyvinvointi pahoinvointia? Nimittäin kyllä tuntuu jotkin allergia aivan uskomattomilta ja mitään ei voi sille että mieleen hiipii ajatus että tämä henkilö joka on X-aineelle allerginen ei ehkä siitä pidäkkään...Ajatusta ruokkii varsinkin tavanomainen ja joka päiväinen seikka että "olen keliaakikko mutta onpa ihania sämpylöitä, jos minä yhden" tai "olen laktoosiintolerantikko mutta on niin hyvän näköistä kakkua että jos minä siivun..."

 

En halua tässä mollata yhtään sitä ihmistä joka todella allergiasta kärsii, ystäväni meinasi tukehtua kuoliaaksi, hän kärsii kala-allergiasta ja kysyi ravintolassa tilatessan että ettehän ole juuri käsitelleet kalaa, eikä ruoassa ole sitä ja välineet on pesty huolella? Joo, ei olla ja on ne sanoo tarjoilija. Ruoka saapui ja jo aloittaessa mies muutti väriä ja näytti että nyt apua. Meni sairasauton tilaamiseksi ja ensihoito laittoi tuubin lutkuun ja sitten jotain pistosta ja mies tarkkailuun. Uskon että se tarjoileva henkilö ei sen jälkeen vai heittänyt että kaikki kunnossa.

 

Eli kyllä allergia on allergia ja siihen on vakavasti suhtauduttava mutta olisipa hauska tehdä tutkimus allergikoista että mikä prosentti ei pidä jostakin ja mikä prosentti sitten huomiota kaipaa. Ja kuten sanottu jo moneen kertaan, kassaan se ei virtaa tuo ja useat raaka-aineet ilman sitä tai tätä ovat pirun kalliita ja niitä on oltava kuitenkin aina varastossa...ja monet vielä kamalan makuisia...

 

No mutta, tästä riittää puhumista tottakai, hyvä että Maulavirta Alen antoivat palaa suorilla sanoilla sillä onhan niissä perää! Mukavaa kesän viimeistä viikonloppua, nauttikaa elämästä.

 

 

Tiedätkö mitä syöt

Sattui silmiin uutinen thaimaan siipikarjalihalaitoksien toiminnasta. Ai mitä se sitten meille kuuluu, meillähän on vaan antipto...antopi...antio...no sitä broiskua kuitenkin! Niinkö luulet? On meillä muutakin, tosin vähittäiskaupassa toki tuottajan näemme tänä päivänä erittäinkin hyvin mutta tosiasiassa thaikkubroisku rantautuu suomeen yhä ememmässä määrin ja kun esimerkiksi hommaat jalostettua lintutuotetta niin et enää luekkaan paketista tuottajaa. Thaibroiskun tuonti lisääntyy koko ajan. Tai jos hyvällä omalla tunnolla pistät pihviä poskeen, paketissahan luki että kotimaista lihaa. On se mutta esimerkiksi 90% rehun valkuaisesta jota suomikarja nauttii tulee ulkomailta taikka 70% rehun proteiinista tulee EU:n ulkopuolelta. Oletko ajatellut että soijan viljely rehuksi on lisännyt rajusti sademetsien hakkuuta, seurakset tietää jo varmaan jokainen, ainakin asiasta on ääntä pidetty. Myös brasilialainen naudanlihatuotanto hakkaa sademetsää tuotannon tieltä. Myös brasilian eettistä puolta voi arvostella sillä tuotantojen työntekijät kärsivät työperäisistä sairauksista. Ennen muistettiin voivotella kahviplantaaseilla työskenteleviä mutta arvostella koko brasilian elintarviketuotantoa. Palataan toki myös thaimaahan kun puhutaan työntekijöistä vaikkapa hedelmä tai kalajalostuksessa. Asiat ovat korjaantuneet siellä jonkin verran mutta ei työ ole ihmisarvon mukaista kovinkaan monessa tehtaassa ja mm.suomalaiset keskusliikkeet katselevat asiaa kyllä aika harvalla seulalla vaikka tarkkailukäyntejä tekevätkin. Niiden ajaksi asiat on helppo peittää...ja tarkastaja tekee saman silmilleen, that's it! Hypotetiaa väliin, mainostetaan antibiootitonta lihaa mutta kukaan ei muista kertoa että ESBL-bakteeri ja sen johdannaiset ovat vahvistuneet immuuneiksi antibiooteille :) No ei hätää, kuumennus ne tappaa...ainakin vielä... No, ihminen miettii mitä voi itse asioille tehdä? Ihan ensiksi, vaadi todellista tietoa elintarvikkeen alkuperästä! Osta kotimaista luomua! Kallista? Mitä enemmän sen pariin siirrymme, sitä enemmän hintaa tulee alemmas. Lähde mukaan lähiruokakampanjoihin, netistä löytyy ihan yhtä helposti kun matkalippu ja tuottajille saa jättää tilauksia. Hyvä alku hei! Voikaa hyvin ja syökää hyvin, ei tarvitse ajatella mitä muut syö, kun ajattelee mitä itse syö niin on upealla alkutaipaleella. https://www.ruokaasuomesta.fi .

Vaalikevättä

Hei vaan kaikille! En ole pitkään aikaan blogia kirjoittanut, ei ole ollut siihen energiaa. Diabetekseni äityi villiin laukkaan eikä hoitotasapainoa saanut kohilleen millään, nyt parempaan päin. Ja kaupan päälle tunaroin ison taiteoven kanssa ja pistin pikkusormen pään tohjoksi ja nyt tynkää parannellaan. Nyt on menossa minulle tärkeä prosessi sillä hommaan kaverikseni koiraa, etsinnässä oli saksanpaimenkopira tai Belgian paimenkoira sillä molemmista on aiempaa kokemusta. Yksi kriteeri oli myös että kyseessä on rescue-koira. Olin ajatellut että moisia rotuja ei espanjasta mahda löytyä kun harvoin mutta aika pian ollaan tilanteessa että molempien rotujen omistaja on kyseisistä roduista luopumassa. Miksi Espanjasta? Usein kuulee että onhan niitä koiria täältäkin saatavana mutta minun koirani tulee espanjasta koska asuin siellä ja tiedän kuinka koiria siellä pidetään, heti näihin yllä mainittuihin koiriin kommenttina että molemmat ovat hyvin hoidettu mutta elämän tilanne on omistajilla muuttunut dramaattisesti, espanjasta myös siksi että Tina Linden joka oto heitä pelastaa, tekee loistavaa työtä ja ei käy niin kuin usein käy, eli papereita väärennetään paljon ja tuontikoirissa on sairauksia jotka aiheuttavat menehtymisen. Ja Nekku&Nikke ovat edelleen yhteishuoltajuudessa. Pojat ovat myös Tina Lindenin kautta hankittu. Mainitsin tuossa vaalikevään mutta en sen suuremmin politiikkaan puutu kuin sen verran että nykymeiningin on ehdottomasti muututtava ja varsinkin vanhusten hoito on saatava kuntoon. En ole rajakki tai suvakki tai vajakki enkä mikään muukaan akki mutta asiathan seilaavat nyt ihan väärillä vesillä kun maahan muuttajiin sijoitetaan satoja miljoonia ja samaan aikaan vanhuksia kuolee kämppiinsä ja makaavat siellä viikkoja kun hoitajat "eivät saa mennä sisään". Meillä on asunnottomia, ihmisiä leipäjonoissa jotka kaiken aikaa pitenevät ja samaan aikaan vokeissa asuu partalapsia jotka kuluttavat aikaa Iphonea räpläten ja aikaa tappaen...ja vähän muutakin. Tänhän sanoo jo järkikin ettei näin voi olla. Samaan aikaan pääministerimme koplaa miljoonia omaan plakkariin, niin ja sukulaistenkin, ajen läpi lakeja ja asetuksia joilla liike-elämää ruokitaan ja heikoilta niistetään ja riistetään aina vaan enemmän. Nyt saisi ottaa espanjasta mallia miten nämä roistot pannaan maksumiehiksi rötöksistään. Se siitä. Aika usein näytän espanjan mainitsevani, no kyllä sinne kova ikävä paikotellen ja kun pääsisi edes lomailemaan niin olisinpa häpi mutta sairaspaivärahalla ei kyllä lennetä espanjaan eikä muuallekkaan. Mutta jotain odottelemista sentään kun jännittää mikä on se koiran kuonolainen joka kämppikseksi tulee. Ja on siihen syykin miksi tuollainen rotu tulee, on myös harrastus ja jos ikinä saan edes lähelle niin hyvän jälkikoiran koulutetuksi kun saksanpaimenkoirani Taru oli niin on syytä olla aika tyytyväinen. Kevättä kohti mennään ja sääkartat näyttää jo lämpötilan muuttuvan sinne plussan puolelle, se on aina keväässä kivaa, itse olen täysin kesän lapsi enkä saa talvesta mitään irti, jos olisi jokin talveen liittyvä harrastus niin varmaan tilanne olisi toinen. Mukavaa kevättä ja kesän odotusta kaikille!