Sepon lentävä sirkus

Laitetaan hyvä kiertämään eli reseptit jakoon

Täältä löydät reseptejä joita saat tehtyä myös kotona. Päivittelen tätä hissukseen joten hitaahkossa tahdissa niitä tulee, tarkotuskaan ei ole jakaa jo tuhannesti kirjoitettuja reseptejä.

Valamon pasha

Tulevan pääsiäisen kunniaksi laitetaan jakoon Valamon pashan resepti. Määrää voit toki puolittaa sillä perusmassan määrä on aika suuri kotiin.

 

 

VALAMON PASHA

 

1 kg rahkaa (valutettuna)
100 g voita
2 keltuaista
1,5 dl sokeria
2,5 dl kuohukermaa
1 appelsiinin mehu
1,5 dl rusinoita
50 g mantelirouhetta
2 tl vaniljasokeria/1 tanko
hedelmiä koristeluun

Vatkaa voi ja puolet sokerista vaahdoksi

Vaahdota keltuaiset ja loput sokerista vaahdoksi.

Yhdistä keltuais - ja voisokerivaahdot ja sekoita ne rahkaan.

 

Vaahdota kerma ja kääntele vaahto pashamassan sekaan

 

 

Vuoraa pashamuotti sideharsolla ja laita massa muottiin
Laita kevyt paino muotin päälle ja valuta kylmässä yön yli


Coco-nutty pudding

Laitetaan kiertoon oiva JA jopa terveellinen jälkiruoka! Äärettömän helppo, nopea ja maukas:

 

1 tlk 400ml kookoskermaa (vietcoco)

1 tl vanijasokeria

1 rkl pähkinävoita

 

Laita kaikki ainekset, kookoskerma huoneen lämpöisenä, kulhoon ja vatkaa kunnolla sekaisin. Laita seos annosmaljaan ja siirrä kylmää jähmettymään, ainakin pari tuntia. Annoksia tulee 4 kpl

 

Join!

Tuuvinki

Tehdään perinteinen perunatuuvinki, ilman kikkailua tai tuunailua

 

2 kg jauhoista perunaa (paras on Pito)

2 dl vehnäjauhoja

(talteenotettua keitinvettä)

1 l vanhan ajan luomutäysmaitoa

1 tl suolaa

50 gr voita

 

Tee näin:

 

Keitä perunat kypsiksi, ota keitinvesi talteen ja kuori perunat kuumina. Soseuta perunat ja jäähdytä ne >75° ripottele päälle puolet jauhoista, jos massa on kovin tiukka niin lisää hieman keitinvettä.

 

Anna imeltyä 1-1,5 tuntia ja lisää loput jauhot ja sekoita, lisää jälleen hieman keitinvettä jos massa tuntuu tiukalta.

 

Anna imeltyä vielä 1,5 tuntia, jopa yön yli. Hyvä massa maistuu selkeästi makealta ja on jotakin tiukan vellin ja löysän puuron välillä.

 

Lisää seokseen sulatettu voi, maito ja suola, laita seos sitten vuokaan siten että vuoka tulee puolilleen sillä seos kuohuu voimakkaasti. Paista matalalla lämmöllä 150° 2-3 tuntia.

 

Huomiotavia seikkoja:

 

Imellys-seoksen lämpötila on tarkka ja ratkaisee miten onnistut joten keskity siihen! Amylaasia joka imellyttää seosta on kahta erilaista mutta niihin en muuten puutu kun että ne toimivat välillä 50-75° ja se on A ja O että laatikko onnistuu. Ja jos epäonnistut niin uudestaan vaan, ainoastaan tekemällä opit!

 

Ja muista kunnioittaa perinnettä, tuuvinkiin EI tule siirappia, jos imellytys ei onnistu niin ei makeutta siirapilla tehdä.

Riisiluumuvanukas

1l maitoa

150g riisiä

1 vaniljatanko

pala kanelia

200g luumuja

150g sokeria

1 dl valkoviiniä

suolaa

6 liivatelehteä

3-4dl kermaa

Keitä puuro tavalliseen tapaan paitsi että imeytä valkoviini riisiin, lisää sen jälkeen maito ja pieneksi pilkotut luumut ja kaneli sekä vaniljatanko, keitä puuro sitten valmiiksi. Poista puurosta vaniljatangon kuoret ja kanelitanko. Anna puuron jäähtyä kädenlämpöiseksi. Sekoita puuroon liivatteet ja kevyeksi vatkattu kermavaahto(itse teen kermavaahdon gourmesifonilla ja saan hyvin ilmavan vanukkaan), laita sitten seos haluamaasi vuokaan ja siirrä kylmään. Anna maustua seuraavaan päivään ja kumoa tarjoiluastiaan. Koristele luumuviipaleilla ja kermavaahdolla.