Valamon pasha
Tulevan pääsiäisen kunniaksi laitetaan jakoon Valamon pashan resepti. Määrää voit toki puolittaa sillä perusmassan määrä on aika suuri kotiin.
VALAMON PASHA
1 kg rahkaa (valutettuna)
100 g voita
2 keltuaista
1,5 dl sokeria
2,5 dl kuohukermaa
1 appelsiinin mehu
1,5 dl rusinoita
50 g mantelirouhetta
2 tl vaniljasokeria/1 tanko
hedelmiä koristeluun
Vatkaa voi ja puolet sokerista vaahdoksi
Vaahdota keltuaiset ja loput sokerista vaahdoksi.
Yhdistä keltuais - ja voisokerivaahdot ja sekoita ne rahkaan.
Vaahdota kerma ja kääntele vaahto pashamassan sekaan
Vuoraa pashamuotti sideharsolla ja laita massa muottiin
Laita kevyt paino muotin päälle ja valuta kylmässä yön yli
Coco-nutty pudding
Laitetaan kiertoon oiva JA jopa terveellinen jälkiruoka! Äärettömän helppo, nopea ja maukas:
1 tlk 400ml kookoskermaa (vietcoco)
1 tl vanijasokeria
1 rkl pähkinävoita
Laita kaikki ainekset, kookoskerma huoneen lämpöisenä, kulhoon ja vatkaa kunnolla sekaisin. Laita seos annosmaljaan ja siirrä kylmää jähmettymään, ainakin pari tuntia. Annoksia tulee 4 kpl
Join!
Tuuvinki
Tehdään perinteinen perunatuuvinki, ilman kikkailua tai tuunailua
2 kg jauhoista perunaa (paras on Pito)
2 dl vehnäjauhoja
(talteenotettua keitinvettä)
1 l vanhan ajan luomutäysmaitoa
1 tl suolaa
50 gr voita
Tee näin:
Keitä perunat kypsiksi, ota keitinvesi talteen ja kuori perunat kuumina. Soseuta perunat ja jäähdytä ne >75° ripottele päälle puolet jauhoista, jos massa on kovin tiukka niin lisää hieman keitinvettä.
Anna imeltyä 1-1,5 tuntia ja lisää loput jauhot ja sekoita, lisää jälleen hieman keitinvettä jos massa tuntuu tiukalta.
Anna imeltyä vielä 1,5 tuntia, jopa yön yli. Hyvä massa maistuu selkeästi makealta ja on jotakin tiukan vellin ja löysän puuron välillä.
Lisää seokseen sulatettu voi, maito ja suola, laita seos sitten vuokaan siten että vuoka tulee puolilleen sillä seos kuohuu voimakkaasti. Paista matalalla lämmöllä 150° 2-3 tuntia.
Huomiotavia seikkoja:
Imellys-seoksen lämpötila on tarkka ja ratkaisee miten onnistut joten keskity siihen! Amylaasia joka imellyttää seosta on kahta erilaista mutta niihin en muuten puutu kun että ne toimivat välillä 50-75° ja se on A ja O että laatikko onnistuu. Ja jos epäonnistut niin uudestaan vaan, ainoastaan tekemällä opit!
Ja muista kunnioittaa perinnettä, tuuvinkiin EI tule siirappia, jos imellytys ei onnistu niin ei makeutta siirapilla tehdä.
Riisiluumuvanukas
1l maitoa
150g riisiä
1 vaniljatanko
pala kanelia
200g luumuja
150g sokeria
1 dl valkoviiniä
suolaa
6 liivatelehteä
3-4dl kermaa
Keitä puuro tavalliseen tapaan paitsi että imeytä valkoviini riisiin, lisää sen jälkeen maito ja pieneksi pilkotut luumut ja kaneli sekä vaniljatanko, keitä puuro sitten valmiiksi. Poista puurosta vaniljatangon kuoret ja kanelitanko. Anna puuron jäähtyä kädenlämpöiseksi. Sekoita puuroon liivatteet ja kevyeksi vatkattu kermavaahto(itse teen kermavaahdon gourmesifonilla ja saan hyvin ilmavan vanukkaan), laita sitten seos haluamaasi vuokaan ja siirrä kylmään. Anna maustua seuraavaan päivään ja kumoa tarjoiluastiaan. Koristele luumuviipaleilla ja kermavaahdolla.