Sepon lentävä sirkus

Sepon blogi

Kirjoittelen blogia aina kun kiireet antaa myöden. Aihe on pääasiassa ravinto, mutta myös yhteiskunnallinen tai päivän polttava asia.

Hiljaiselon keskeltä

Hiljaista, niin hiljaista. Meillä on pandemia joka on heittänyt yhteiskunnan enemmän ja vähemmän tyhjäkäynnille. Etätöitä tekevät kuka vain kynnelle kykenee.  Terveydenhuollon parissa työskentelevät ovat helteessä ja ansaitsisivat kyllä bonuksia töistään, mielestäni siitä ei tarvitsisi edes neuvotella. 

Itselläni on edelleen kuntoutus menossa, mutta kuntoutusjakso peruuntui kun thl ja avi laittoivat paikkoja kiinni kuten myös siis Peurungan johon olimme Coco-tytön kanssa menossa ja mitään ei voi kun odotella sen..kin suhteen parempaa aikaa, kyllä se siitä sanoi jo Manukin aikoinaan ja tilanteen korjaannuttua sanoi että se siitä. Ihailtavan rento asenne.

Nyt bändikin huilaa vielä jonkin aikaa, itse olen toki käynyt treenaamassa, muut kun voivat kotonakin soitella minkä ehtivät, rumpuja ei luhtitalossakaan oikein kehtaa paukutella niin minun on treeniksellä käytävä, onneksi tänä päivänä löytyy backingtrackejä joka genreen ja funkia, bluesia ja muutakin groove-meininkiä olen keskenäni pitänyt. Näistä soittokavereista ei kyllä juttukavereita saa ja pirullisen tarkasti tikkaavat säveltä kehiin mutta se on hyvä vaan omankin tarkkuuden kehittämisen suhteen, hyvä treenata sitäkin että kun stiplu tulee niin se on vaan kirmattava eteenpäin, livesoitossa helposti pinnaa asian suhteen.

Kelit jo lämpenevät sanoo ilmatieteenlaitos vaikkakin seuraavassa käänteessä muistuttavat että tulee vielä pakkasjakso mutta sitten... Kyllä tuota lunta nyt sitten saatiinkin roppakaupalla, huomaa kun koneet ovat tuossa kasanneet varastokasoja hieman sivuun että hetki menee ennen kun nuo sulavat, saa nähdä onko noista kasoista vielä juhannuksena rippeitä, tavaraa riittää. Mutta kyllä on nihkeeltä tuntunut tämä talvi kun kun tosiaan käydään tyhjäkäyntiä ja kevään puhkeamista kukkaan odottaa kyllä riemulla. 

Kevät on kyllä hienointa aikaa luonnon suhteen kun kasvusto herää talviuniltaa ja luovat kevääseen upean vaaleanvihreän sävyn joka ei kestä kauaa kunnes vihreys tummuu kesää kohti. Nyt vielä on petollista keliä kulkijalle, kengistä alkaa "nastat" siletä ja todella hiipimällä saa mennä kun taivas heitti vielä lumiharson peitteeksi ja useassa kohdassa on maa aivan jäässä joten kieli keskellä suuta on mentävä ja yritettävä yhdelle nuorelle naiseläimelle kertoa etten mä huvikseni ohjaksia tiukalla pidä vaan yritän välttyä haaverilta.

Kyseisen neidin kanssa talvi on ollut haastava kun ei tahdo aamusella löytyä kelpaavaa paikkaa mihin pyllistäisi kun meni oikealle tai vasemmalle, eteen tai taakse niin tuo hiton lumi tunkee takapuoleen ja näin sitä saa mennä aikamoiset matkat ennen kuin nti hienopehvalle kelpaava paikka löytyy. Olemme käyneet vakavaa keskustelua, siis minä, että pitääkö nti Cocoa alkaa totuttelemaan porsliinipytylle...Ihmiset kuuluvat taas voimakkaasti kritisoivan koirien jätöksiä mutta kyllähän tämä talvi on ollut varsinkin pienille koirille haastava kun ne hanget korkeat nietokset todella ovat korkeita mutta en itsekkään oikein sulata että koiran jätökset ovat ihan keskellä tietä. 

Mielenkiintoinen projekti alkaa kun kirkon puolesta kysyttiin voisinko alkaa tekemään videosarjaa jossa keskityttäisiin miten syödä edullisesti ja terveellisestikkin, "irtiotto makaroonista ja tonnikalasta", vaikka ei tuo viimeksi mainittu ole enää aikoihin edullista ollut. Lisäksi videoissa otetaan erityisesti huomioon vähävaraiset ja yksin eläjät voisivat nauttia edullisesti ruoasta, haastetta tekee sekin että markettihan ei ao henkilöitä huomioi vaan päin vastoin, pakkauskoothan vaan suurenevat kaiken aikaa ja kuten olen jossain välissä maininnutkin niin eineshyllyt kaupoissa vaan suurenevat ja suurenevat, köyhdytettyä ja uudelleen maistuvaksi sokerilla tehdyt eväät, jos saisit maistaa prosessin läpikäynyttä ruokaa jota ei ole värjätty eikä sokeroitu niin voisipa jäädä syömättä. Suomessa lienee yksi toimija joka valmistaa valmisruokaa mahdollisimman vähällä prosessoinnilla.

Noissa videoissa tulen olemaan neutraali näistä asioista ja periaatteista joiden mukaan itse pyrin elämään, en paasaa mutta tippejä saa siitä mikä on hyväksi, siihen pakettiin sitten jonkin verran välineistä sillä on muutamia asioita ja työkaluja mitkä jäävät yleensä huomiotta ruoan valmistuksessa, eihän se välineurheilua ole mutta ei "tomaattia kannata taltalla paloitella". Mielenkiinnolla odotan.

Koronarokotuksen ensimmäinen piikki tuli saatua, eikä tuntunut missään, siis pistos, ajattelin että kuinka kauan tuo sitä neulaansa asentaa kun ei mitään tapahdu ja olikin sitten pistänyt jo, ehkä olen niin kuihtunut ettei sattunut lihakseen yksinkertaisesti siksi ettei sitä ole. Rokotuspäivänä oli hontelo olo joka sitten meni ohi ja sitten seuraavana päivänä ts. iltana oli sellainen olo kun on silloin kun flunssa tekee tuloaan ja pakotti vällyihin aikaisin illalla mutta sitten seuraavana aamuna ei enää mitää eikä sen jälkeenkään. Kysymyksessä oli tuo Astrazenecan rokote, nyttemmin arveluttava, ei siis minun mielestäni, mutta jos 5 milj. rokotetun joukossa veritulppia on 30kpl niin voisi ajatella että ne olisivat tulleet ilman rokotettakin... Itselläni oli keuhkoveritulppa aiemmin ja nyt ohennan vertani d-vitamiinilla ja miniasperiinilla, tosin olen sitä tehnyt jo aiemminkin. Nyt kuuluvat olevan miniasperiinin käytöstäkin montaa mieltä. Ymmärtääkseni sen kanssa pitää olla huolissaan vain jos verestä puuttuu hyytymistekijä. Mene ja tiedä, viimeksi lääkärini sanoi vain että hyvä, jatka vain käyttöä. Muuten, se 100mg asperiini virossa on nyt vajaa 4 egeä 100kpl kun suomen apteekissa taitaa mennä jo 10,- rikki puhumattakaan että montako paketissa on. Ja muuten taas muistutan että kun c-vitamiini kuuluu kuuluvan yhdeksi aseista koronaa vastaan niin apteekissa oleva askorbiinihappo lääkelaatu maksaa reilu 9 egee/100g ja teelusikan kärjellinen on jo huippuannos ja kun on vesiliukoinen niin ei varastoidu kehoon. 

Tässäpä pitkästä aikaa mietteitä, koittakaa jaksaa ja rakastakaa toisianne. Mutta vain turvavälin puitteissa ja maski naamalla, itse jaksan uskoa että kun kaikilla on maski niin aerosolisoitunut virus ei tavoita. Mukavaa kevään korvaa kaikille.

Tuohon ylle tuli kuva ajoista jolloin aloittelin ohjelmantekoa Radio Finlandiassa, radion silloinen ääniteknikko/toimittaja Kari Kallioinen lähetti ne minulle mesessä ja voi kuinka tuli haikea olo, oli todella hienoa aikaa täynnä uusia ulottuvuuksia.

Hei vaan pitkästä aikaa!

Sivujeni kävijämäärä lähestyy 10000 kiitos kaikille kävijöille. Harvakseltaan on nyt päivityksiä tullut kun elämme kovia aikoja ja pandemia sotkee kaikkien elämän tahtoi tai ei. Itse kuulun riskiryhmään diabeetikkona ja varo-ohjeita olen koittanut noudattaa ja vielä terveenä pysynyt. En nyt sen enempää tässä blogissa ravintoon puutu mutta viime aikoina kovasti väitelty asia vitamiineista on ravisuttanut joitakin tahoja, itse luotan kokemuksiin siitä että c ja d-vitamiinit, eivät ketään paranna, mutta kiistaton seikka on että auttavat rinnalla muun hoidon kanssa toipumista taudista. Itse nautin c-vitamiinia edelleen 100% purkista jossa lukee ascorbiinihappo lääkinnälliseen tarkoitukseen, maksaa apteekissa n. 10 euroa, c-vitamiiniahan et liikaa saa eli ei tarvitse laskeskella, itse nautin sitä teelusikan kärjellisen joka vastaa jo aikaa montaa pilleria joissa suurin osa side, aromi ja stabilointiaineita. Aurinkoa ollaan saatu nuukasti kun hieman harmaata keliä pitelee ja d-vitamiini jää sen puolesta väliin koko lailla, joten purnukasta sitäkin, oma annokseni on n. 250-300 µg suomalainen suositushan on se 50 µg ja se on kyllä tosi pieni.

Nyt on valpuri nokittu ja ainakin omalla asuinseudulla tilanne on pysynyt rauhallisena, nuoriso kyllä kokoontuu läheiseen uusittuun urheilupuistoon sankoin joukoin suosituksesta huolimatta, no itse kierrän sinänsä kivan koiralenkin muuttaen toisenlaisen reitin kautta. Yhtä asiaa en oikein ymmärrä, kertakäyttö nenäliinoja ja muita papereita nakellaan nyt pitkin poikin, jokin ajatus varmaan mukana mutta ei aukea minulle vaikka jos jotakin versiota olen mielessäni pyöritellyt. Jos koirankakka on se ärsytys niin ei meidän metsälenkillä kakkoja näy mutta heräävä maa on käymistilassa ja tottakai haisee. Mutta kun maakerrosten eliö ja eläinkanta aktivoituu niin käyneet "herkut" osuvat parempiin suihin. Joka keväinen ilmiöhän tämä on mutta aina niin tapetilla.

Kyllä sitä itsekkin jo aurinkoa kaipaa ja ne hetket jotka nyt on saanut paisteesta nauttia ovat kertakaikkiaan namia, koirakin on silloin ihan eri mielellä. Coco tyttö saa myös hieman lisää d-vitamiinia kalaöljyn muodossa kun tahtoi turkki tykätä huonoa kun se tarvitsee yhtälailla sitä auringon suomaa d-vitamiinia plus että keskuslämmitys ei ole koiran paras lämmitysmuoto, iho hilseilee runsaammin. Kirpputorilta löytyi härpäke nimellä ilmanparantaja, laitteessa on ionisaattori, kostutus, viilennys/lämmitys ja vieläpä ohjelmia eri sää tai lähinnä tuuli olosuhteille. On myös hiljainen. Coco hakeutuu mielellään laitteen lähelle kun se on päällä. Maksoi Tori.fi:ssä kaikki 20,- joskus osuu mullekkin :) 

Tässä pandemian aiheuttamassa karanteeni/rajoitustouhuissa on ollut kiva seurata kun ihmiset ovat keksineet yhtä ja toista mukavaa tekemistä, taiteilijat ovat keikkailleet etänä, hienoja musapläjäyksiä mm. UOGB englannista ovat tehneet viikottain biisin nettiin, hieno bändi ja ovat soittaneet ja keikkailleet ympäri maailmaa jo yli 30 vuotta. Espanjassa tutut kehittaneet mukavia ajanviete prokkiksia mm. Marge suositun Espanjan ja muun maailman suomalaiset parvekekyttääjät, Seita&Friends ovat soittaneet olohuonesettiä ja niitä saanut netissä katsoa. Suomessa on myöskin ollut vastaavia ja huomaa että artistit ovat jo pullollaan käyttämätöntä energiaa että vot kun päästään taas radalle niin on meininkiä. Yhden taiteilijan mainitsen vielä erikseen Suomesta nimittäin Jarkko Tamminen on vetänyt mielettömiä interaktiivisia olohuonekeikkoja, mahtava mies!

Nyt ollaan tilanteessa jossa ihan kaikki kärsivät jollain lailla ja kaikki työnantajat tuskailevat kun kiinteät menot eivät miksikään muutu ja ns. lappu luukulle on jo ollut monen yrityksen matkan pää. Nyt pitäisi tulla valtiovallan vastaan ja muokkailla asetuksia poikkeustilanteeseen, eikä vastattaisi että ei voi mitään kun seikka on laissa. Mm. ravintolat jotka joutuvat maksamaan anniskelulupamaksua ovat nyt helisemässä tuonkin seikan vuoksi ja nyt kerrotaan että maksua siirretään 90 päivää eteenpäin, ja hups ollaankin tilanteessa jossa maksetaan sitten kaksi lupamaksua samalla kertaa...hhhmmm

No, niin kun sanottua kaikkihan tässä enemmän tai vähemmän lirissä ovat, esimerkkinä liittojen korvaukset, eräs kassa vetää viimisiään ellei jo vetänyt, en halua kaikkea seurata kun silkkaa kuraa saa lukea päivästä päivään. Sitten on lomautetut jota ovat tottakai laittaneet liittoihinsa päivärahahakemuksen, se vaan että niin moni muukin että laskenta siellä vie aikaa ja maksut viivästyy, ihmiseltä joka on purrut kynsiään muutaman kuukauden, on hieman hankala pyytää kärsivällisyyttä...

Joka tapauksessa, tsemppiä kaikilla ja ollaan tai ainakin tavoitellaan sitä, hyvällä mielellä ja pysytään terveinä! Hyvää kevään jatkoa ja kesän odotusta kaikilla! Me ollaan!

Joulu meni, turvotus tuli

Kirjoitellaanpa blogia hieman ravinnosta, tai paremminkin sen laadusta. Kun itse olen diabeetikko ja ravintona ollut jo puoli vuotta ketodietti, se on tosin harhaanjohtava nimitys mielestäni, itse käyttäisin samaa nimeä kun käytin VHH:sta, eli kokonaisvaltainen ruokavalio. Ketoruokavaliohan ei siitä sinänsä poikkea sen kummemmin.

Kehoni on ollut ketoosissa jo hyvän aikaa mutta nyt jouluun olin päättänyt muutamaa herkkua nauttia ja sen tein, nimittäin tumma joululimppu kera kinkun on aina ollut minulle todellinen herkku. Toinen se tuuvinki eli imelletty perunalaatikko. Sekä vilja että peruna on olleet pois ruokaaineistani jo tovin ja nyt sain kyllä mässäilystä maksaa.

Ihan ensiksi tuli aika karsea olotila, juuri se sama mikä oli ennen oikeastaan koko ajan ja jota pidettiin yllä hiilareilla. Ja sitten aikamoinen turvotus niin kun olisi juonut olutta useammankin päivän. Itsehän en ole ketoa mittauttanut, olen vaan seurannut olotilaa ja verensokeria ja ne ovat olleet kohdillaan. Nyt olen aikeissa tilata kiinan kaupasta laitteen joka mittaa ketoarvoja hengitysilmasta, tiedä sitten voiko noihin luottaa ja millaisia arvoja antavat mutta eivät juuri lompakkoakaan kevennä. Myös sokerimittariin kuulemma saa liuskoja jotka mittaavat ketoaineita mutta ovat taas järkyttävän hintaisia, pitää kysyä hoitotarvikejakelusta saisiko sieltä noitakin liuskoja, veikkaanpa ettei.

Itse olen tosiaan seurannut olotilaa ja verensokeria, lääkkeitä jäänyt jo paljon pois ja viime kontrollikäynnillä lääkärini sanoi että arvot ovat tosi hyvät, aivan kuin terveellä :) Sitä lääkkeetöntä elämäähän ketodietillä haetaankin. Oma lääkärini on ollut kyllä mahtava tyyppi asian suhteen. Yhden kerran hänen lomallaan oli "tuuraaja" joka heti kun mainitsinkin sanan keto, alkoi läksyttämään että ei missään nimessä diabeetikolle! Tri Heikkiläkin on sanonut että on yllättävää miten terveydenhuollon henkilökuntakin sotkee asiat. Sillä he sotkevat ketoosin ja ketoasidoosin, jälkimmäinen on hengenvaarallinen tila ja vaatii sairaalahoitoa.

Nyt sitten kärsitään taas huonosta olosta, omalla kohdallani n.3 viikkoa, että päästäisiin ketoosiin mutta kärsi ruumis kun olet riemuinnutkin kuuluu sanonta. Verensokerikin reagoi heti, oli 5-6mmol, nyt 7-8mmol, tosin se nyt ei sinänsä meinaa mitään ja on kaukana siitä 14-20mmol joka oli verensokeri pahimmillaan. Nyt on myös kaikennäköiset, oudot kivutkin väistyneet, tosin sormentynkä on sellainen että ei armoa anna ja hipaisutkin kostetaan. Tyngän päässä ovat hermot tai hermojen päät ilman mitään suojaa ja tynkä on todella herkkä kaikelle kosketukselle, eikä positiivisessa mielessä.

Kun saisi vielä tämän kehon salille tekemään hieman lihasvoimaa niin kyllä kelpaisi, nyt ukko on kun luuta ja nahkaa lihakset kuihtuneet pois. Onneksi on ollut nti Coco jonka kanssa pitää ja saa harrastaa liikuntaa, minimimäärä päivässä on se 3h ja nti on vielä todella vilkas ja energinen niin kehoni kiittää jo siitä miten kunto on palautunut Cocon kanssa touhutessa. Tällä hetkellä neidillä on jokin myöhäinen nulikkaikä, tosin eihän sitä voi kirjoissa sanoa koska se tulee, asiaan vaikuttaa varmasti elinolosuhteet sun muut. Nyt koittelee rajojaan ja uhmaa, katselee sitten alta kulmain että antaako äijä tehdä, ei se anna ja lainluku on meillä nyt joka päiväistä mutta minä olen päättänyt että hermo ei mene :) Lainluku myös toimii Cocolla hyvin, asia menee kerrasta perille jopa niin että operaation jälkeen jopa seuraava kilometrikin mennään niin sukkasilleen kun vaan voi ja on pitämistä että pysyy vakavana sillä Coco on varustettu loistavalla huumorintajulla ja pienikin virme äijän naamalla meinaa että aha, tää oli läppä ja nyt mennään.

Kirjoitan vielä yhdesta asiasta liittyen ketodiettiin sillä se on todella tärkeä! Monet ns. ravintoterapeutit puhuessaan ketodietistä heittävät kehiin asian joka ei todellakaan pidä paikkaansa. Se on että ketodiettiä ei tulisi pitää tiukasti 24/7 ja se on VÄÄRIN. Ensiksikin ketoosiin pääsyyn menee jo aikaa, omalla kohdallani se 3vk joka on kai aika normaali aika. Jos sitten lipsahdat siitä pois niin haet ketoosia taas uudelleen ja silloin voi kysyä että miksi edes aloittaa?

Kolestroli on myös asia josta taas jauhan mutta jos yksikin ihminen muuttaa ruokailutapojaan päästäkseen myytistä niin minä olen todella iloinen! Asia liittyy myös ketoosiin eli saavutettuaan ketoosin ihminen pääsee siitä oikeasta riesasta eli matalasta tulehdustilasta jota liiallinen hiilihydraattien nauttimen pitää kehossa yllä. silloin päästään tukkeutuneista verisuonista jota kerryttävät kolestrolia tukkimaan paikkoja. Luontaisesti kolestroli kulkee ihmiskehon läpi eikä tukkea suonistoa.  

Kaikille jo tässä vaiheessa hyvää ja palkitsevaa vuotta 2020! Pidetään itsestämme huolta!

Asiaa ravinnosta ja ravinnon vierestä

Laittelin ajatuksissani satokautta puntariin ja katselin sieltä täältä asiaan liittyviä julkaisuja. Särähti uutinen joka kertoi että nykyisin ihmisten ravintotottumukset laittavat jo viljelijän ahtaalle, esimerkkinä oli kaalinviljelijä joka totesi ettei voisi enää kasvattaa 3kg kaalia kun siitä menee sitten osa suoraan roskiin! Haloo sanoo kokkirumpali! Itselläni on kaali pääasiallinen ruoan kylkeen laitettava lisuke kun esim. perunaa en syö ja kun sen ranskalaisen maalaiskaalin haudutan niin enpä minä ainakaan alle kolmekiloista juuri käsittelyyn ota sillä kyllä se on minimi muutaman päivän evääksi. Eikä sitä ainakaan kaupassa huomaa että ihmiset kovinkaan pieniä juureksia/kasviksia/vihanneksia valitsisivat. Nyt on juures parhaimmillaan, käyttäkää ihmeessä! porkkana, punajuuri ihan makeimmillaan(vaikka jokin kauppa möi ylivuotista porkkanaa erittäin edullisesti mutta aivan kuraa oli tuote) ja vielä kun maa-artisokka valmistuu niin sen seuraksi mustajuurta ja mieletön makuelämys on valmis!

Seikka joka jopa jo ärsyttää on tuo prosessoidun eineksen kauppa. Hyllymetrit vaan lisääntyvät ja kauppa ikään kuin kertoo että osta osta, ei sinulla ole aikaa laittaa ruokaa...mikä ei todellakaan pidä paikkaansa, päinvastoin...osta kolme maksa kaksi on tämän päivän mainontaa kun entisaikaan se oli sitä kun lihamestari tiskiltään hihkaisi että nyt olisi ihan tuoretta jauhelihaa mikä muuten oli aivan eri tavaraa kun kaasuun pakatut monta päivää seisovat jauhikset. Sitä oikeaa saa edelleenkin kun jauhaa itse, makujen eron tuntee heti! Täytyy sanoa että omassa uudessa asunnossanikin keittiökomero on todellakin komero mutta ei sekään estä kunnon ruokaa valmistamasta! Ainoastaan logistiikka on nyttemmin taitolaji. Tarkoitan tällä sitä että myös rakentaminen tähtää jo "nykyihmisen" ohjailuun kertomalla että et sinä mahdu, ei sinulla ole aikaa, ei sinun tarvitse. Miksi ei koskaan ole tarjousta "osta kaksi kiloa entrecotea maksa kilo? Minä kerron! Roskaruoalla tehdään kate, se ei hyllyssä seiso ja kauppias tykkää! Luojan kiitos, ihmiset lukevat yhä enemmän tuoteselosteita, mutta eivät vieläkään tarpeeksi, aina kannattaa parantaa.

Myös vitamiinien ja lisäravinteiden kasvava busines on jotain huimaa! Osta sitä ja tätä kun ikää tulee niin vot, paikat on taas kun parikymppisellä. Ei kansalaiset, ei. Järkyttävän hintaisilla, usein automaattitoimituksisillä aineilla on myös katteettomia, jopa suoraan valheellisia lupauksia kuten aiemmin olen kertonut, eräs lisäravinne valmistaja antaa lupauksia tuotteelle josta asiantuntijat sanovat että jos niin olisi niin tuote saisi Nobelin palkinnon...Todellisuudessa näissä tuotteissa maksat side ja täyteaineista, vaikuttavan aineen osuuden ollessa prosentteja. Olen aiemminkin kertonut vertauksesta että kun ostat vaikkapa c-vitamiini poretabletin niin maksat kikkailusta, ostamalla ascorbiinihappoa ja syömällä sitä aamuisin teelusikan kärjellisen, saat monin kertaisesti päivän annoksen(ei haittaa c-vitamiini on vesiliukoinen eikä varastoidu) Muuten jo tutkimusmatkailija kapteeni Cookin aluksissa syötettiin miehistölle appelsiineja ja Cookin miehistössä ei kärsitty tuon ajan piinasta nimeltään keripukki, tieten tai ei niin kapteeni syötti miehistölle parasta keripukin vastaista lääkitystä eli c-vitamiinia.

Jo muutaman kuukauden lisäainevitamiinisuperliivatepillerien hinnalla saat mehupuristimen, no hyvät hieman kalliimpia, jolla puristat "tehotipat" jopa salaatista, kaalista yms. Palataan vielä lisäravinteisiin sen verran että kun aamuisin syöt kaksi(2) keltuaista, vain mahdollisimman vähän lämmitettynä, saat kaikki vitamiinit, mineraalit ja kivennäiset joita et saa kymmenestä purkista kallita nappuloita. Keltuaisessa on elämä! Eikä mikään salmonella ole suomessa minkäänlainen ongelma. Ja niiden lisäksi kun noudatat yhtä sääntöä, joka aterialla, ota joka ikisen aterian kanssa jotain vihreää, näin ei tarvitse muistaa kun väri ja ollaan asian äärellä. Siinä muuten auttaa tuo edellä mainittu mehupuristin. 

Mehupristimellä teet esimerkiksi smoothien jota kaupan valmiit smoothiet matkivat vain nimellään ja rajaa aineksien käytössä ei ole, jos ei kukin makuaan löydä niin onhan kumma. Näin taas kerran yritän tipata juuri sinulle että terveen elämän startin voi aloittaa juuri tänään!

Tervettä alku syksyä ja terveenä kohti talvea, kun ruokavalio on kohdillaan ja elimistössä on tila nimeltään ketoosi niin myös aika suuri osa kolotuksista tuntuu katoava niin että kyllä se kroppakin kertoo koska sen on paha olla! 

KokkiRumpali

Cocolandiasta hyvää kesää

Heippa vaan kaikille, on ollut aika saamatonta bloggailua. sairaslomalla ollut koiran koulutusta ja muuttotouhua, pari pientä sanaa mutta ajallisesti sisältää sitten kaiken.

Coco saapui suomeen pääsiäispyhien alla ja ensikosketus uuteen kotimaahan oli varmasti kamala, sillä Helsinki-Vantaa oli niin täynnä väkeä että vaikka työkseni siellä paljon vierailin niin tuollaista väenpaljoutta olen nähnyt todella harvoin ja vielä kun remontit sulkivat paikkoja että itsekkin oli hukassa niin kun otin Cocon kuljetusboxista niin koira meni aivan paniikkiin ja pysäköi jalkojen väliin (josta muuten tuli alkupäivien suosituin paikka) eikä ollut muuta ratkaisua kun laittaa tyttö takaisin boxiin ja sitten autolle joka oli jo kadoksissa mutta löytyi se viimein. Seuraava ongelma olikin sitten boxi joka ei farmari toiotaan sopinutkaan ja siinä sitten aikamoisen työn jälkeen koira ulos boxista ja takapenkille, työkalua ei ollut boxia "halkaista" kun ovat lennoilla nippusiteillä varmistettuja, niinpä kikkailin boxin kyytiin, jossain ihmeasennossa se sisään meni.

Sitten kohti Jyväskylää ja pausseja niin usein kun pystyi mutta koira ei autosta ulos tullut eikä edes vettä juonut. Sitten perillä oli otettava tyttö väkisin autosta kun ei suostunut vieläkään ulos tulemaan. Seuraava ongelma oli rappuset joita koira ei ylös kiivennyt, ei kyllä alaskaan, ja kantamaan jouduin. Onneksi sentään asuin ensimmäisessä kerroksessa ja rappusiakin vain puoli kerrosta, sillä painoi tuo tarpeeksi jo siihenkin. Onneksi sitten muutaman päivän kantamisen jälkeen Coco jo kiipesi portaat itse.

Olin pyytänyt työkaveriani pitämään vahtia kun palautin vuokra-auton ja tyttö oli maannut eteisessä oven edessä koko ajan kun olin poissa. Ja kun palasin niin kiitokseksi tyttö rojautti kunnon "rieskat" keskelle lattiaa ja kaverini pakeni parvekkeelle karkuun yökötellen. Sitten kun lattia oli siivottu niin siihen olikin hyvä laskea pissat, eihän sitä likaiselle lattialle. Molemmissa tapauksissa "luin lakia" enkä tiedä johtuiko siitä mutta se oli ainoa kerta kun kiinteämpää tavaraa lattialle tuli, lirujen kanssakin, ne pikkuhiljaa vähenivät mutta kokonaan niistä ei päästy sillä tyttö laskee ilopissat vieläkin lattialle, tosin enää pieniä liruja, eikä nyt muutettuamme uuteen asuntoon ole tullut kun kerran pienen pieni ilopissa. siihenkin auttoi se ettei itse reagoinut asiaan mitenkään vaan pyyhkiessä pissoja jutusteli samalla että elä välitä, et sinä tätä tahalleen tee. Lisäksi vanhassa soitteessa koiralla oli tapana, jota en tullut käsittämään, juosta ulkoa tullessa sängyn alle eikä tullut sieltä millään konstilla ennen kun itse niin päätti, tuokin tapa hiipui täällä uudessa asunnossa eikä enää sängyn alle juokse vaan kevelee rauhallisesti ja katselee hetken että meniskö mutta ei sitten mene.

Tyttö sai sitten nimekseen Coco, tarjosin kolmea nimeä ja Cocon kohdalla tuo tuli halimaan niin päättelin että hän valitsi sitten tuon. Sitten kun Coco mielestäni oli kotoutunut niin aloimme koulutuksen alkeita, alussahan Coco pelkäsi varjoaankin ja viihtyi, kuten sanottu, suurimman osan ajasta jalkojeni välissä. Piti sanomani että sisäsiistiksi hän oppi todella nopeasti. Aloitimme perusasioilla tietenkin ja pian huomasin että Coco on todella innokas oppimaan ts. miellyttämään ja homma eteni salamavauhtia. Minun piti tehdä edistymisestä vlogia mutta se osoittaui mahdottomaksi kun tyttö on niin vilkas ettei kättä jäänyt vapaaksi kuvaamiseen, ostin sitten kiinasta bodycamin kun halvalla sain, enkä (ehkä juuri siksi kun sain halvalla) saa sitä toimimaan, ääntä nauhoittaa mutta ei kuvaa. Siksi vlogit on jääneet tekemättä ja harmittaa vähän.

Tällä hetkellä Cocolla on hallussa perusasioiden lisäksi esineen kantaminen, jättäminen. Osaa odottaa komennosta istuen ja maaten. Omaa esinettä hakee ja juuri harjoitellaan löydön ilmaisemista ilman että nappaa esinettä kantoon. Meillä on maastossa lievä ongelma siinä että seudulla on valtava citykani populaatio ja kun Cocon nokkaan tarttuu tuoksu jo pelkästä jäljestä niin muu on sivuseikka, tytön metsästysvaisto on huumaava ja jos vielä kani sattuu näkösälle niin Coco saa valtavan kiihkon päälle. Ollaan koitettu etsiä paikkaa missä ei ehkä olisi niin paljon riistaa mutta kun ei tunne oikein seutua.  

Koirapuistossa Coco viettää n. tunnin päivässä, on aika must to do sillä Cocolla on niin paljon virtaa että sitä ei pelkällä kävelylenkillä kuluteta, likka on saanut siellä hyviä leikkikavereita joiden kanssa juosta. Coco on hyvin sosiaalinen mutta myös todella varuillaan ja varauksellinen uuden kaverin edessä. Mutta jos isojen puolella ei ole juoksukaveria niin menee pienten puolen aidan viereen haastamaan ja monasti juoksevat sitten jonkin pienen koiran kanssa aita välissä :) Täällä ei muuten, huolimatta että säännöt lukee taulussa, ole oikein hallussa tietyt perusasiat, Helsingissä aikanaa oli todella tarkkaa että koiralla ei ollut edes pantaa kun tulee puistoon, täällä sen sijaan tuodaan/viedään koira useasti remmissä ja kun tiedetään että remmi vääristää koiran maailman kun siellä hihnan päässä on isäntä/emäntä ja kamala voima, minkä usein tuolla puistossa myös näkee tapahtuvan niin tekisi mieli monta kertaa sanoa että jospa lukisit nuo säännöt ihan ajatuksen kanssa. Toinen asia tuolla on lelut. Luulisi että järki jo sanoo että matsi siitä tulee kun koira vahtii omaansa mutta ei, joka ikinen päivä siellä pallo tai frisbee on. Coco on siitä kiva kun se esineen saa niin se repii sen palasiksi, jouduin muuten itsekkin etsimään lelun joka säilyy kauemmin kun 5 minuuttia ehjänä :)

Koskaan ei saisi entiseen verrata niinpä sanon että Coco on vähintään samalla viivalla aiempien koirien kanssa. Vaikka tällä hetkellä on nulikka-ikä pahimmillaan niin todella pienet oireet siitä on näkyvissä, tiukka komento...viimeistään kolmannella kerralla...sammuttaa uhmailun ja likka palaa ruotuun. Cocoa pitää muutenkin komentaa suht pehmeästi, ns. yhteistyö hengessä, turha tiukkuus saa Cocon lukkoon. oli aika opetteleminen itselläkin ihan uuteen metodiin mutta näin me opiskellaan molemmat uutta. Täällä uudessa asunnossa tyttö on alkanut vahtimaan ihan erilailla kun vanhassa, kun vaan liikettä kuuluu, niin porrastasanteella tai alhaalla kadulla niin mahtava hiljainen murina kumpuaa koiran rinnasta. Cocohan ei juuri hauku, no koirapuistossa kun joku urkki yrittää hypätä selkään niin Coco antaa kyytiä ja hymyilee kauniisti ja haukkuu. Minua kun haastaa leikkiin, yleensä 9 jälkeen illalla, niin haukahtaa kerran, ei muuta. iloinen ja ylpeä olen myös siitä että kun olen poissa, kaupassa tai bänditreeneissä, niin koskaan ei Coco ole minkäänlaista tuhoa tehnyt, yhtä koristetyynyä hän purkaa mutta sen onkin ominut itselleen ja tekee sen minun ollessa kotona, eikä nykyään siihenkään juuri kajoa, Cocolla on nyt todella mieleinen aktivointilelu johon saa laitettua namipaloja kätköön mutta Coco ei niitäkään siihen vaadi, on kivempaa kun niitä laitetaan harvemmin.

Cocolandia toivottaa loistavaa kesän jatkoa kaikille ja kaikkialle, tätä kirjoittaessa ilmatieteenlaitos ennustaa lämpöaallon hiipivän suomea kohti, ei olisi yhtään huono asia mutta niin tai näin, nautitaan vuodenajasta!

Nikke&Nekku