Sepon blogi

Kirjoittelen blogia aina kun kiireet antaa myöden. Aihe on pääasiassa ravinto, mutta myös yhteiskunnallinen tai päivän polttava asia.

Tiedätkö mitä syöt?

Sattui silmiin uutinen thaimaan siipikarjalihalaitoksien toiminnasta. Ai mitä se sitten meille kuuluu, meillähän on vaan antipto...antopi...antio...no sitä broiskua kuitenkin! Niinkö luulet? On meillä muutakin, tosin vähittäiskaupassa toki tuottajan näemme tänä päivänä erittäinkin hyvin mutta tosiasiassa thaikkubroisku rantautuu suomeen yhä ememmässä määrin ja kun esimerkiksi hommaat jalostettua lintutuotetta niin et enää luekkaan paketista tuottajaa. Thaibroiskun tuonti lisääntyy koko ajan.

 

Tai jos hyvällä omalla tunnolla pistät pihviä poskeen, paketissahan luki että kotimaista lihaa. On se mutta esimerkiksi 90% rehun valkuaisesta jota suomikarja nauttii tulee ulkomailta taikka 70% rehun proteiinista tulee EU:n ulkopuolelta.

 

Oletko ajatellut että soijan viljely rehuksi on lisännyt rajusti sademetsien hakkuuta, seurakset tietää jo varmaan jokainen, ainakin asiasta on ääntä pidetty. Myös brasilialainen naudanlihatuotanto hakkaa sademetsää tuotannon tieltä. Myös brasilian eettistä puolta voi arvostella sillä tuotantojen työntekijät kärsivät työperäisistä sairauksista.

Ennen muistettiin voivotella kahviplantaaseilla työskenteleviä mutta arvostella koko brasilian elintarviketuotantoa. Palataan toki myös thaimaahan kun puhutaan työntekijöistä vaikkapa hedelmä tai kalajalostuksessa. Asiat ovat korjaantuneet siellä jonkin verran mutta ei työ ole ihmisarvon mukaista kovinkaan monessa tehtaassa ja mm.suomalaiset keskusliikkeet katselevat asiaa kyllä aika harvalla seulalla vaikka tarkkailukäyntejä tekevätkin. Niiden ajaksi asiat on helppo peittää...ja tarkastaja tekee saman silmilleen, that's it!

 

Hypotetiaa väliin, mainostetaan antibiootitonta lihaa mutta kukaan ei muista kertoa että ESBL-bakteeri ja sen johdannaiset ovat vahvistuneet immuuneiksi antibiooteille :) No ei hätää, kuumennus ne tappaa...ainakin vielä...

 

No, ihminen miettii mitä voi itse asioille tehdä? Ihan ensiksi, vaadi todellista tietoa elintarvikkeen alkuperästä! Osta kotimaista luomua! Kallista? Mitä enemmän sen pariin siirrymme, sitä enemmän hintaa tulee alemmas. Lähde mukaan lähiruokakampanjoihin, netistä löytyy ihan yhtä helposti kun matkalippu ja tuottajille saa jättää tilauksia. Hyvä alku hei!

 

Voikaa hyvin ja syökää hyvin, ei tarvitse ajatella mitä muut syö, kun ajattelee mitä itse syö niin on upealla alkutaipaleella.

 

https://www.ruokaasuomesta.fi